Kerdilnya seorang Izza..

Kepala sedikit sesak. Memikirkan masalah. Kadang- kadang Izza berfikir, kenapalah Izza perlu berhadapan dengan masalah begini. Dah terlalu banyak masalah yang Izza ada yang belum selesai. Tiba-tiba Izza tergelak sendiri bila terjumpa quote ini.

12494719_618598181629002_865134248868645503_n

Patutlah. Setiap yang berlaku ada hikmahnya. Hikmah apabila berhadapan masalah sekarang, tenaga dan masa Izza digunakan untuk berfikir bagi menyelesaikan masalah. Sebab itu Izza berdiam diri terlebih dahulu sebelum mengambil apa-apa tindakan. Jadi, sedikit sebanyak, pemikiran Izza teralih dari terlalu memikirkan hal Adam yang telah pergi.

Itulah hikmahnya. Allah betul-betul sayangkan Izza. Alhamdulillah.. Dia hantarkan insan-insan kepada Izza bukan dengan cara yang Izza nak, tapi dengan cara yang Izza perlu.

Kepada sahabat-sahabat, kadangkala tersalah bicara tersilap perbuatan. Tetapi tak tahu bagaimana Izza nak gambarkan dengan kata-kata betapa Izza menghargai jasa kalian. Izza bersyukur dikelilingi insan-insan yang mengambil berat tentang Izza. Tidak sempat nak merasa sunyi.

Apa yang berlaku, Izza takkan simpan dalam hati. Izza dengan rasa rendah diri menyusun sepuluh jari meminta maaf salah dan silap Izza. Dan Izza maafkan semua salah orang terhadap Izza. Bukan untuk menunjuk Izza baik. Tapi Izza tak tahu sampai bila masa yang Izza ada di hayat ini. Bila-bila masa nyawa akan terpisah meninggalkan jasad. Seperti Adam. Tak pernah Izza jangka. Dan Izza mahu pergi tanpa penyesalan.

Buat individu-individu yang pernah menyakiti hati Izza, hatta bekas suami sekali pun, Izza maafkan semua kesalahan. Rasa terlalu hina nak menyombong tidak mahu maafkan orang sedangkan Izza sendiri mengharapkan Allah mengampunkan dosa-dosa Izza.

Andai ada yang terguris di hati. Tegurlah Izza. Izza akui Izza banyak kelemahan dan kadang-kadang terlepas pandang. Izza hargai andai kesalahan Izza ditegur dengan cara yang berhemah. Dan Izza dapat berusaha untuk memperbaikinya.

Berbahagialah. Hidup ini terlalu singkat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *