Hari Ketiga: Grand Palace di Bangkok

Hari ketiga adalah hari mengenali Thailand dan sejarahnya. Jadi destinasi kami yang seterusnya adalah The Grand Palace di Bangkok..

bangkok4 6
Setiap pagi pasti minum cappuccino atau latte. Sampai pening Izza kafein berlebihan. hehe..

Seusai bersarapan di hotel, kami berjalan kaki ke station BTS Phloen Chit. BTS train adalah pengangkutan utama kami. Kami membeli tiket yang macam kad tambah nilai tu, jadi tak perlulah kami beratur beli tiket setiap kali untuk menaiki train. Sesiapa yang nak ke Bangkok, pilih la hotel yang berdekatan dengan station BTS. Boleh guna teksi tapi Bangkok lebih hebat dari KL, jadi kesesakan jalanrayanya lebih dari KL jugak la.

Dari Phloen Chit kami menuju ke station BTS Siam. Di situ ade stesen pertukaran dengan BTS Skytrain Silom Line. Kami menukar train dan menghala ke Bang Wa. Kami berhenti di station BTS Saphan Taksin. Sebenarnya sewaktu di sana Izza bergantung pada abang je. Tak payah penat-penat pikir. hahaha..

BTS Siam tu adalah station BTS yang paling sibuk. Bukan saja sebab dia interchange antara BTS Silom Line and Sukhumvit Line (Phloen Chit dalam Sukhumvit Line), tapi ia juga menghubungkan BTS train dengan pusat membeli-belah utama di Bangkok antaranya adalah Siam Paragorn, Siam Centre dan Siam Square One. Manakala Central World dan MBK Shopping centre cumalah 5 minit jarak 5 minit berjalan kaki. OK, tipu la 5 minit kan.

Di Saphan Taksin, keluar je dari station BTS, follow the crowds berjalan menuju ke Jeti yang dikenali sebagai Sathorn Pier atau Central Pier. Dan kami menyurusi Sungai Chao Phraya menggunakan khidmat Chao Phraya Express Boat. Tiket sehala berharga 40baht ( MYR5) dan pas sehari berharga 150 baht (MYR18.00)

 

H01B5139

bangkok11

Di atas boat, ada seorang wanita yang merupakan pemandu pelancong la.Dia menerangkan apa yang ada di kiri dan kanan sungai. Yang Izza nak tergelaknya, Izza tak faham apa yang diperkatakan kerana Izza ingatkan bahasa Thailand. Dia pulak bersungguh-sungguh menerangkan. Rupa-rupanya dia bercakap dalam bahasa Inggeris dengan loghat Siam yang tersangat-sangat pekat. haha.. serius Izza tak faham walaupun sepotong ayat. Izza tengok mat saleh pun terpinga-pinga dengar dia cakap. Kesudahannya, tiada seorang pun yang memberikan perhatian.

Bot kami berhenti di Ta Chang. Sekali lagi, just follow the crowds. Sebab semua orang pun nak ke Grand Palace. Di tepi jalan terdapat peniaga kecil-kecilan meniaga.

Tiket masuk adalah 500 baht (MYR 60.00) Kami mula menikmati dan mempelajari senibina dan sejarah Thailand. Mengejutkan, Umi lebih tahu tentang Thailand. Mengenai hikayat Sita Dewi, Ramayana and Hanuman. Terdapat lukisan yang bersambung dan sangat panjang di dinding bangunan. Menceritakan tentang sejarah Thailand beserta mitos-mitosnya. Entah berapa lama masa yang diambil untuk siapkan lukisan tu.

bangkok 2015 3

Izza juga kagum dengan senibina kuil kat situ. Kerana mengikut sumber, dikatakan semua senibina di situ adalah buatan tangan. Dan setiap perincian menunjukkan usaha dan tenaga manusia yang telah digunakan untuk menyiapkan bangunan-bangunan kat situ. Bayangkan tiang sebatang diukir dan diletakkan cermin-cermin kecil sebesar kuku ibu jari. haha.. btul ke ayat Izza ni?

bangkok12

Yang tak seronoknya, kami bertembung dengan rombongan dari kapal pelayaran Princess Cruise. Terlalu ramai dan bising terutamanya kumpulan pelancong dari China. Sedikit terganggu dengan kehadiran mereka.

Bangkok15
Abang sado yang tak bergerak
bangkok16
Halaman di hadapan istana

Cuaca terlalu panas hari tu. Mungkin perlu pergi lebih awal. Kami bertolak dari hotel pun dah jam 10.30 pagi.hehe..

Kami makan tengahari  di sebuah restoren berdekatan jetty. Bertemu dengan seorang pesara muslim. Yang peliknya dia mencadangkan kari hijau ayam kepada kami. Was-was dengan status halal, kami lebih senang memilih makanan laut. Memandangkan Izza berada di negeri gajah putih, Izza memesan tomyamgung makanan laut dengan nasi putih. huhu.. menangis makan tu. memang sedap. Menjelang petang kami pun pulang.

bangkok17

Malamnya kami ke medan selera dalam pusat membeli-belah berdekatan hotel. Kalau tak silap Izza Central Chidlom kot namanya. Tiada hidangan berat yang dapat menarik minat,Lagi pun, makanan tengahari pun dah lambat. Jadi Izza memilih makanan yang manis.

Bangkok18
Pulut Mangga dan kek keju.

Selesai dinner, Kami jalan-jalan window shopping dalam mall tu sebelum balik ke hotel.

Hari pertama. Hari kedua. Hari ketiga. Hari keempat.

Istighfarlah mama..

Kadangkala kesedihan itu datang. Dalam tawa, tiba-tiba kesedihan datang menyapa. Istighfarlah mama.

Terkenang minggu-minggu terakhir Adam bersama mama.. Adam memang banyak menunjukkan perkembangan positif setelah mula bersekolah. Balik dari sekolah, dia menyanyi lagu-lagu nasyid, membaca surah-surah pendek kepada mama.

Berumur 3 tahun lebih, dan mempunyai masalah lambat bercakap. Mama berbangga bila Adam dah hafal surah Al-Fatihah lengkap. Adam boleh baca 3 qul, selawat dan bacaan-bacaan dalam solat walaupun Adam tidak ingat sepenuhnya. Mama bangga sebab semua tu hasil usaha mama sebagai ibu tunggal. Tidak sia-sia mama berhabis duit menghantar Adam ke tadika Little Caliph. Sebab bagi Mama, Adam harta mama yang tak ternilai dunia dan akhirat.

Paling terakhir, mama masih ingat lagi. Ketika menuruni tangga rumah, berpimpin tangan dengan Adam.

“Astaghfirullahalazim” Adam mengalunkan istighfar. Beberapa kali. Mungkin itu perkara yang dia baru belajar di sekolah. Dalam hati mama, bersyukur. Anak kecil itu mula belajar tabiat yang baru.

Teringat lagi, seminggu Adam tinggal dengan Baba di kampung. Selepas seminggu Adam kembali bersama mama, Adam menyanyi lagu Sakitnya Tuh Di Sini. Ya Allah, terkejut mama. Rasa marah. Tak pernah mama ajar lagu dangdut. Tapi dia sendiri pun tak tahu apa yang dinyanyikan. Itu lagu cinta yang lara. Dinyanyikan anak berumur 3 tahun. Salah siapa? Mungkin inilah hikmah penceraian.

Entahlah, sejak mama melahirkan Adam, mama dah hilang semua hiburan itu. Cerita korea cuma tinggal dalam simpanan. Sesekali bila Baba ambil Adam untuk 2 3 hari barulah mama tonton. Lagu-lagu terbaru mama tak ambil tahu. Dengan Adam hanyalah lagu-lagu dan kartun pendidikan kegemaran Adam. Drama Melayu pun mama tak sempat nak tonton. Hiburan mama adalah Magic English, Upin Ipin, Didi And Friends dan yang lain lagi lah.

Lagu Inggeris kegemaran Adam, Immortal. OST cerita kartun Big Hero Six. Teringat lagi, kita bertekak dalam kereta. Lagu itu perlu diulang-ulang berpuluh-puluh kali sampai mama dah bosan. Hari ini, air mata menitis mendengar lagu itu.

Terkenang lagi, balik dari Giant membeli barangan rumah, kita singgah di Masjid Negeri. Mama perlu solat Asar. Adam sangat teruja. Teruja Adam kerana di situ ada mesin vendor air. “Kita solat dulu, Adam. Nanti keluar baru kita beli air. ok?”

Dia mengangguk. Berpimpin tangan memasuki ruang wudhu bersama Mama. Basah baju dia berwudhu. Dia meniru mama berwudhu. Terima kasih kepada guru tadika dia yang mengajar. Mama tak sempat ajar semua itu. Tapi mama tahu, bila mama jemput Adam dari sekolah waktu petang, dia bercerita dalam bahasanya yang dia baru selesai solat Asar . Menunjukkan anak rambutnya yang basah dengan wudhu.

Kemudian ke ruang solat wanita. Mama menunaikan solat Asar. Sambil dia berguling-guling di atas karpet yang empuk.

“Adam, dah nak masuk waktu Maghrib. Kita tunggu solat Maghrib ye Adam.” Dia terus bermain, berlari-lari dengan gembira.

Bila selesai Azan, mama berdiri di dalam saf. Meletakkan dia berdiri di tepi Mama. Juga di dalam saf. Bersolat bersama-sama mama dan makmum yang lain. Hati mama bersyukur yang teramat. Dia mengikuti 3 rakaat lengkap tanpa meninggalkan saf. Walaupun tidak duduk diam sambil memandang ke kanan dan kiri, kadang-kadang ke belakang. Tetapi dia tetap di dalam saf. Masya Allah. Apabila imam membaca Al-Fatihah, dia turut membacanya dengan suara yang lebih kuat dari imam. Haha..

Selesai memberi salam, mama memeluknya “Good boy! Very good”

Keluar dari masjid, terus dia berlari ke mesin air.

Dia sangat seronok ke masjid. Berkali-kali mengajak mama singgah di masjid. Dah kenal dah dia dengan Masjid Negeri.

Sehingga hari ini, apabila mama bersedih, mama akan beristighfar. Terngiang-ngiang lagi di telinga Mama suara Adam beristighfar.

Sebenarnya bukan Mama yang ajar Adam. Tapi Adam yang ajar Mama.

Murah Rezeki..

Setiap ujian, ada pertolongan Allah. Ada kemudahan diberikanNya.

Ada kursus kelmarin di sekolah. Hari minggu sukar sedikit sebab Izza tiada pengangkutan.

“Pn Annie.. Boleh Izza tumpang pergi sekolah?”

“Boleh Izza. Tapi tak dapat la nak hantar Izza balik. Ada urusan lain”

Waktu makan, Puan Ang beri kuih “Izza, I singgah kedai Melayu tadi. Kuih ni untuk U”

Kemudian Kak Farah pula “Izza, Kak Farah beli nasik lemak ni untuk Izza”

Habis kursus.. Pn Ang pula bertanya “Izza, balik dengan apa? Nak saya hantarkan?”

Balik rumah.

Kak Aida telefon “Izza, tadi Izza cakap ada barang nak beli. Jom, keluar. Kak Aida pergi ambil Izza”

Keluar makan. Ke TerlioqPasta.

Habis makan, tiba-tiba owner TerlioqPasta belanja kek. Wow..

IMG20160409161034

Alhamdulillah..murah rezeki hari ni. Dah la makan pasta Kak Aida yang belanja.

IMG20160409154430
quesadillas.. Melebihi jangkaanku. Sedap.
tp
Kentang dengan keju. Dengan ayam yang dipotong kecil. Untuk pencinta kentang goreng.
IMG20160409155644
Spaghetti Bolognise
IMG20160409160232
Pasta Cajun. Keju tetapi ada sedikit pedas. Izza tak suka sangat..

Walaupun kehilangan Adam, Allah hantarkan orang-orang yang baik ini untuk tolong Izza. Kadang-kadang tak sempat nak rasa sunyi. Selalu keluar dan balik bila dah malam. Penat dan tidur. Tak sempat nak berfikir atau mengeluh. Alhamdulillah.

Untuk orang-orang yang menghulurkan tangan membantu Izza. Semoga tuhan membalas jasa kalian.