Hari Ketiga: Grand Palace di Bangkok

Hari ketiga adalah hari mengenali Thailand dan sejarahnya. Jadi destinasi kami yang seterusnya adalah The Grand Palace di Bangkok..

bangkok4 6
Setiap pagi pasti minum cappuccino atau latte. Sampai pening Izza kafein berlebihan. hehe..

Seusai bersarapan di hotel, kami berjalan kaki ke station BTS Phloen Chit. BTS train adalah pengangkutan utama kami. Kami membeli tiket yang macam kad tambah nilai tu, jadi tak perlulah kami beratur beli tiket setiap kali untuk menaiki train. Sesiapa yang nak ke Bangkok, pilih la hotel yang berdekatan dengan station BTS. Boleh guna teksi tapi Bangkok lebih hebat dari KL, jadi kesesakan jalanrayanya lebih dari KL jugak la.

Dari Phloen Chit kami menuju ke station BTS Siam. Di situ ade stesen pertukaran dengan BTS Skytrain Silom Line. Kami menukar train dan menghala ke Bang Wa. Kami berhenti di station BTS Saphan Taksin. Sebenarnya sewaktu di sana Izza bergantung pada abang je. Tak payah penat-penat pikir. hahaha..

BTS Siam tu adalah station BTS yang paling sibuk. Bukan saja sebab dia interchange antara BTS Silom Line and Sukhumvit Line (Phloen Chit dalam Sukhumvit Line), tapi ia juga menghubungkan BTS train dengan pusat membeli-belah utama di Bangkok antaranya adalah Siam Paragorn, Siam Centre dan Siam Square One. Manakala Central World dan MBK Shopping centre cumalah 5 minit jarak 5 minit berjalan kaki. OK, tipu la 5 minit kan.

Di Saphan Taksin, keluar je dari station BTS, follow the crowds berjalan menuju ke Jeti yang dikenali sebagai Sathorn Pier atau Central Pier. Dan kami menyurusi Sungai Chao Phraya menggunakan khidmat Chao Phraya Express Boat. Tiket sehala berharga 40baht ( MYR5) dan pas sehari berharga 150 baht (MYR18.00)

 

H01B5139

bangkok11

Di atas boat, ada seorang wanita yang merupakan pemandu pelancong la.Dia menerangkan apa yang ada di kiri dan kanan sungai. Yang Izza nak tergelaknya, Izza tak faham apa yang diperkatakan kerana Izza ingatkan bahasa Thailand. Dia pulak bersungguh-sungguh menerangkan. Rupa-rupanya dia bercakap dalam bahasa Inggeris dengan loghat Siam yang tersangat-sangat pekat. haha.. serius Izza tak faham walaupun sepotong ayat. Izza tengok mat saleh pun terpinga-pinga dengar dia cakap. Kesudahannya, tiada seorang pun yang memberikan perhatian.

Bot kami berhenti di Ta Chang. Sekali lagi, just follow the crowds. Sebab semua orang pun nak ke Grand Palace. Di tepi jalan terdapat peniaga kecil-kecilan meniaga.

Tiket masuk adalah 500 baht (MYR 60.00) Kami mula menikmati dan mempelajari senibina dan sejarah Thailand. Mengejutkan, Umi lebih tahu tentang Thailand. Mengenai hikayat Sita Dewi, Ramayana and Hanuman. Terdapat lukisan yang bersambung dan sangat panjang di dinding bangunan. Menceritakan tentang sejarah Thailand beserta mitos-mitosnya. Entah berapa lama masa yang diambil untuk siapkan lukisan tu.

bangkok 2015 3

Izza juga kagum dengan senibina kuil kat situ. Kerana mengikut sumber, dikatakan semua senibina di situ adalah buatan tangan. Dan setiap perincian menunjukkan usaha dan tenaga manusia yang telah digunakan untuk menyiapkan bangunan-bangunan kat situ. Bayangkan tiang sebatang diukir dan diletakkan cermin-cermin kecil sebesar kuku ibu jari. haha.. btul ke ayat Izza ni?

bangkok12

Yang tak seronoknya, kami bertembung dengan rombongan dari kapal pelayaran Princess Cruise. Terlalu ramai dan bising terutamanya kumpulan pelancong dari China. Sedikit terganggu dengan kehadiran mereka.

Bangkok15
Abang sado yang tak bergerak
bangkok16
Halaman di hadapan istana

Cuaca terlalu panas hari tu. Mungkin perlu pergi lebih awal. Kami bertolak dari hotel pun dah jam 10.30 pagi.hehe..

Kami makan tengahari  di sebuah restoren berdekatan jetty. Bertemu dengan seorang pesara muslim. Yang peliknya dia mencadangkan kari hijau ayam kepada kami. Was-was dengan status halal, kami lebih senang memilih makanan laut. Memandangkan Izza berada di negeri gajah putih, Izza memesan tomyamgung makanan laut dengan nasi putih. huhu.. menangis makan tu. memang sedap. Menjelang petang kami pun pulang.

bangkok17

Malamnya kami ke medan selera dalam pusat membeli-belah berdekatan hotel. Kalau tak silap Izza Central Chidlom kot namanya. Tiada hidangan berat yang dapat menarik minat,Lagi pun, makanan tengahari pun dah lambat. Jadi Izza memilih makanan yang manis.

Bangkok18
Pulut Mangga dan kek keju.

Selesai dinner, Kami jalan-jalan window shopping dalam mall tu sebelum balik ke hotel.

Hari pertama. Hari kedua. Hari ketiga. Hari keempat.

Hari Kedua: Pasar Chatuchak, Bangkok

bangkok5
Bangun dan bersinar!! Rise and shine.hehe..
bangkok6
Bersedia? Chatuchak, kami datang!!

Seusai bersarapan di hotel, kami ke stesyen BTS Phoen Chit dan menaiki BTS ke stesyen Mo Chit. Stesyen Mo Chit adalah stesyen BTS yang terakhir. Harga? Lebih kurang 50 baht. Kemudian kami berjalan kaki mengikuti orang ramai yang memang mahu ke pasar Chatuchak. Laluan kami pada hari itu adalah melalui sebuah taman bunga. Sangat ramai pelancong ke situ jadi anda tidak akan sesat. Dengan syarat, just follow the crowd.

bangkok7
Bawa backpack lagi senang untuk membeli-belah nanti. Segala hasil membeli-belah dimasukkan terus ke dalam beg.

Di Chatuchak market, anda boleh jumpa macam-macam barang. Tetapi perlu dipertimbangkan juga barangan yang hendak dibeli. Terutamanya barang yang mudah pecah atau barangan yang terlalu berat.

Sebelum ini Izza pernah menonton rancangan Mad Market yang dihoskan oleh Hanis Zalikha yang mana lokasinya adalah Pasar Chatuchak. Jadi, dari permulaan rancangan ke Bangkok lagi, memang Chatuchak disenarai awal.

Ok. Chatuchak Market ni tersangatlah besar dan luas. Kalau Pasar Wakaf Che Yeh kat Kelantan tu or Downtown KL tu, andai mungkin boleh habis pusing dalam 2 3 jam, tapi Chatuchak Market ini seperti tidak berkesudahan. Katanya kawasan berkeluasan 27 ekar dibahagikan kepada 27 seksyen dan menempatkan lebih dari 15 000 kedai yang menjual macam-macam benda. Izza suka bila banyak kedai-kedai kecil dihias dengan eksklusif. Cantik..

Harga sangat berpatutan. Yang mahal pun ada, yang murah pun ada. Baju, kasut, pinggan mangkuk, beg, kraftangan, tuala, perhiasan dan sebagainya.. Kami menghabiskan banyak masa kat bahagian kraftangan, jadi apabila memasuki bahagian pakaian kami sudah pun penat. Agak rugi kat situ.

Di sini Izza membeli beg. 1000 baht ( MYR120.00) utk 10 beg dan mendapat percuma 1 beg. Izza beli untuk adik-bradik perempuan n kawan-kawan. Bila balik ke Malaysia, Izza jumpa beg ni di pasar Wakaf Bharu, Kelantan dengan harga RM20 sebuah. Rugi kan Izza tak borong untuk meniaga kat Malaysia. haha..

bangkok8
Sakan betul pilih beg.

Rugi takdelah rugi pun, puas hati membeli belah di situ. Berbaloi untuk wang anda. Dari jam 9.30 pagi sampai la 3 petang tanpa makan. Hanya minum air mineral yang kami bawa dari hotel. Ada kawasan yang menjual makanan, tapi kami tak lalu nak makan. Sebab tak jumpa yang halal. Seluas-luas Chatuchak tu kami jumpa seorang je peniaga yang pakai tudung. Tu pun tak jual makanan. Bila ditanya, rupanya dari selatan Thai. Dan boleh berbahasa Melayu sikit-sikit. Jam 3 petang kami dah macam nak pitam tengok barang. haha.. Kami pun pulanglah ke hotel.

Bila berselisih dengan orang yang baru sampai di Chatuchak, mereka kelihatan berseri-seri, kemas dan cantik serta penuh bersemangat. Tapi bagi kami yang sudah pun mahu pulang, selekeh pun sudah tidak peduli. Jalan pun sudah tidak larat. JANGAN PAKAI KASUT TUMIT TINGGI. Izza yang pakai sneakers pun pun akhirnya surrender membeli selipar jepun. Tak tahan sakit kaki. Harga 100baht (MYR12.00).

Sesampai di hotel, sempat kami mengecas semula tenaga. Tidur sejenak. Letih yang teramat. Jam 6.30 petang, kami keluar lagi untuk makan malam.Sekali lagi berjalan kaki dari hotel menuju ke station BTS Phloen Chit dan menuju ke Station BTS Siam. tambangnya 14baht (MYR 1.70). Dari situ kami berjalan ke Siam Paragorn.

Kami makan malam di restoren The Famous Fish and Chips. Rasanya betul dah namanya. Menunya lebih kurang The Manhattan Fish di Malaysia. Sekali lagi, Izza memang penggemar makanan laut yang tegar tersangat la seronok kan. hehe..Gambar makan malam tiada sebab semua orang lapar. hehe..

Selepas makan malam, Abang Izza mengidam manisan pula. Jadi kami  makan kek di The 9th. Konsep kedai tu lebih kurang Secret Recipe.

Bangkok 2015
Kiri: Pilihan Pjoe adalah kek perasa teh hijau. Not my taste. hehe. Kanan: Pilihan Izza kek keju perasa yoghurt raspberry.yummy..
Dari kiri: Urs, Helme, Umi, Izza dan Pjoe.
DCIM100MEDIA
Keluarga.

Hari pertama. Hari kedua. Hari ketiga. Hari keempat.

Hari Pertama: Bangkok, Izza Datang

Walaupun mungkin orang baca catatan Izza ke Bangkok dengan teruja, Tuhan saja yang tahu hati Izza. Perjalanan ini sepatutnya bersama arwah Adam Khaliff. Pasport dia baru siap 2 hari sebelum dia dijemput Ilahi.Seminggu lebih sebelum kami sepatutnya ke Bangkok.

Wahai hati, tenanglah.
Wahai hati, redhalah.
Senyumlah. Itu yang Adam mahu.
Hiduplah dengan bersemangat,
Sampai satu masa, Insya Allah akan kembali memeluk Adam.

Perjalanan bermula jam 4.45 petang dari Penang International Airport dan sampai ke Don Mueang International Airport jam 5.30 petang waktu tempatan. Ada perubahan masa lebih kurang sejam kat situ. Satu lagi airport di Bangkok adalah Suvarnabhumi. Untuk Airasia, kami mendarat di Lapangan Terbang Don Mueang. Jadi, jika anda nak menempah hotel, perlulah dipastikan pengangkutan dan jarak dari lapangan terbang.

bangkok1
Izza dan Umi

Abang Izza, Pjoe sudah menunggu sewaktu Izza sampai tu. Tapi waktu itu, Umi ada dengan Izza, dia sudah biasa melancong. Jadi tak perlu risau. Sebenarnya Izza pelik juga tengok dia yakin je keluar dari balai ketibaan tu, takkanla dia pandai baca tulisan siam kan. Rupenye, just follow the crowd. Lerr..  Dan untuk pelancong yang pertama kali sampai ke kota Bangkok, Izza teruja melihat teksi yang berwarna-warni. Izza sangat teruja melihatkan teksi berwarna pink tapi rezeki kami malam itu hanyalah teksi berwarna putih.

bangkok2
Teksi di Bangkok. Sangat berwarna-warni. Gambar diambil dari laluan pejalan kaki stesen BTS.

Di Bangkok, tambang teksi bergantung kepada bacaan meter yang dipasang ditambah dengan 50baht (MYR6.00 waktu itu) kepada pemandu teksi. Dan, anda perlu membayar tol sendiri. Tol tidak termasuk dalam tambang teksi tu. Jadi, bayaran dari Don Mueang Airport ke Swissotel Nai Lert Park itu lebih kurang MYR30-40. Izza lupa harga yang tepat.

Malamnye kami makan malam di hotel tu juga. Tak larat nak keluar dah. Ok, kesukaran mendapatkan makanan halal mula terasa. Jadi, pilihan lain yang Izza ada adalah makanan laut. Kalau anda mempunyai alahan kepada makanan laut,anda jadi vegetarian je la, hehe..

bangkok3
Makan malam Izza adalah salmon panggang dihidangkan bersama kentang lecek dan sayuran stim bersama sos lada hitam.
bangkok4
Dari kiri: Urs, Abe, Izza dan Umi.

Makan malam itu menutup tirai hari pertama ketibaan kami di kota Bangkok. Seusai makan malam, kami bersiar-siar di sekeliling hotel yang dipenuhi dengan tumbuhan tropika. Patutlah ramai pelancong dari Barat menggemari hotel ini.

Hari pertama. Hari kedua. Hari ketiga. Hari keempat.