Izza ke Langkawi. Hari Kedua.

Bersemangat bangun pagi hari ini. Pakej seharian ke Pulau Payar telah ditempah awal. Bas persiaran datang menjemput kami berdekatan motel kami dan kemudian menjemput penumpang-penumpang lain di hotel masing-masing.

On Feri (1)

Pakej berharga RM150 termasuk feri pergi dan balik, makanan dan kelengkapan snorkelling. Makanan biasa-biasa sahaja tetapi sebab lapar, makan je la.

Kami juga menyewa kamera GoPro sebab rasanya sangat rugi tidak dapat mengabadikan pemandangan indah di dasar laut.

20190325_143312A

Sebelum ini Izza pergi snorkelling beberapa kali di pulau-pulau lain. Tetapi pengalaman setiap kali snorkelling ternyata berbeza. Kali ini Izza berpeluang memegang timun laut, landak laut (sea urchine), melihat ikan kerapu naik untuk makan, melihat ikan badut (clown fish) atau nama popularnya Nemo. Kecil je saiz ikan tu. Sebenarnya agak bahaya menyentuh landak laut, tetapi dengan pemerhatian dan tunjuk ajar dari yang pakar, dapat juga kami pegang walaupun takut dan geli. Di Pulau Perhentian dulu Izza sempat melihat penyu dan sotong berenang sewaktu snorkelling.

20190325_143135A_snap
Geli sebab lembik.
20190325_142015A
Takut sebab tajam.
20190325_141510A_snap
Nemo a.k.a clown fish a.k.a ikan badut.

Bila mode bercuti, Izza secara semulajadi terlebih peramah. Hasilnya kami berbaik-baik dengan beach boys yang bekerja dengan syarikat yang menyediakan perkhidmatan snorkelling ini. Merekalah yang mengajak kami snorkelling ke tempat yang banyak ikan, mengumpan ikan-ikan datang kepada kami.

Makan (3)

Satu pengalaman yang sangat berharga bagi Izza ialah apabila melihat ikan kerapu yang sangat besar keluar dari celah batuan dan berenang ke atas untuk keluar makan. Terkagum sekejap Izza untuk seketika. Dalam hati cuak juga takut ikan tu datang gigit. hahaha.. Walaupun sangat suka snorkelling tapi sebenarnya Izza ni sedikit thalassophobia.

20190325_135115A_snap

Tengahari tibalah masa untuk pulang. Beratnya hati meninggalkan Pulau Payar. Tambah pula dah jadi geng dengan beach boys. Banyak informasi yang Izza dapat dari mereka. Kagum dengan kerja mereka. Kurang stress berbanding pekerjaan lain.

Geng (1)

Dalam perjalanan balik, kami duduk di tingkat bawah feri. Seorang beach boy datang memanggil kami, memberi peluang kami merasai pengalaman berada di tingkat atas. Tapi agak sedikit hanyut, kami kembali ke tingkat bawah.  Yang pasti, lena kami terasa begitu puas sebab semua pun penat. Sampai di jeti, kami dihantar pulang dengan bas ke penginapan masing-masing.

Feri Air (3)

Petang itu, kami mendapat kereta sewa yang telah ditempah terlebih dahulu. Agak sukar mendapatkan kereta sewa dan harganya agak mahal berbanding biasa memandangkan LIMA Langkawi sedang berlangsung.

Jadi memandu ke Pekan Kuah untuk berjalan-jalan dan makan malam di Uncle Jai Cafe. Sampai hari ni teringat lagi moi nasi berlauk.

rptnb

20190325_123119A

Pengalaman yang terlalu berharga. Jadi ingatan sampai tua.

Izza ke Langkawi. Hari Pertama.

Percutian kedua bersama teman baik, kak Farah setelah Ho Chi Minh pada tahun 2016. Kali ini Kak Farah dari kuantan ke Pulau Pinang. Dari Pulau Pinang kami menaiki penerbangan Airasia menuju ke Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi.

Airport (3)

Sampai di Langkawi kami menaiki Grab dari lapangan terbang ke Sweet Inn Motel di Pantai Chenang. Sebaik sahaja mendaftar masuk, kami makan tengahari di kedai berdekatan dan bersedia untuk aktiviti seterusnya iaitu melawat pulau-pulau atau ‘Island Hopping’.

Bersedia dengan pakaian untuk terus mandi, kami menaiki grab ke jeti . Boat Diva (6)Pakej lawatan pulau telah ditempah terlebih dahulu. Dari jeti, kami menaiki bot untuk melihat keindahan Pulau Dayang Bunting atau The Pregnant Maiden Island. Memang kelihatan bentuknya seperti wanita mengandung sedang berbaring.  Bot kami mendekati pulau tersebut dan berhenti di jeti. Kami turun dari bot dan sedikit mendaki sebelum menyaksikan pemandangan yang sangat indah Tasik Dayang Bunting yang terletak di tengah pulau tersebut. Banyak pakej disediakan seperti mandi-manda, mengayuh paddle boat dan mendayung canoe. Memandangkan masa yang diberi hanya sejam, kami memilih untuk mandi sahaja di tasik air tawar tersebut.

DB Far (4)

DB (3)

Tanpa menukar baju bot membawa kami ke Pantai Beras Basah. Kami diberi masa sejam untuk bermandi-manda dan menikmati keindahan pantai itu.

BB Duo (2)

Juga termasuk dalam pakej adalah pergi melihat burung helang diberi makan. Setelah itu bot membawa kami pulang ke jeti. Maka tamatlah lawatan pulau dan semua itu dalam pakej yang berharga RM30 sahaja! Murah kan. Yang paling terbaik adalah pemandu bot tersebut. Sangat cekap dengan skill “kona baring” sampai kami bertepuk tangan dalam bot selepas menjerit panik. Hahaha.. pengalaman terbaik.

Dari jeti kami pulang ke motel menggunakan Grab. Setelah membersihkan diri dan berehat, kami keluar berjalan kaki di sekitar Jalan Pantai Chenang, banyak deretan kedai untuk membeli-belah dan makan malam. Kami memilih untuk makan malam di tapak “food truck”.

Food Truck (5)

Seusai makan, acara malam diteruskan dengan membeli belah terutama pakaian. Tamatlah hari pertama kami di Langkawi.


 

Berselera di Selera Tambun.

Lama dahulu ada bekas pelajar memberitahu tentang kedai makan shell out Selera Tambun. Berkebetulan hari ni Izza berada di Batu Kawan dan mencari tempat untuk makan malam. Selera Tambun terpapar dalam carian di Google.

Rupanya tempat tersebut agak tersembunyi jauh ke dalam. Nyaris kami menyangka kedai tutup memandangkan dari jalan luar memang gelap.

Dari google maps kami menukar ke Waze barulah kami jumpa kedai yang penuh dengan pelanggan.

Kami menempah set RM30 untuk 2 orang.

IMG201812272218202018-12-27-22-16-35IMG20181227221653

Selera Tambun
1786, Jalan Bukit Tambun, 14100 Simpang Ampat, Pulau Pinang
017-467 5519
https://goo.gl/maps/N41REZFqH2G2

Waktu operasi : 5 ptg – 12 malam setiap hari.

 

Keluarga Izza bercuti di Penang

Bermula 2016, keluarga Izza mengadakan hari keluarga sekali setahun. Memandangkan semua tinggal berjauhan, payah nak berjumpa kesemua ahli keluarga sekali gus. Tahun 2016 kami bercuti di Villa Famosa dan The Hut di Melaka, 2017 kami bercuti di Villa 696 Port Dickson dan 2018 Penang menjadi destinasi pilihan. Semestinya Izza menjadi tuan rumah merangkap pemandu pelancong la kan.

Hari Pertama
1. Sarapan pagi di Medan Selera Penang Hill
2. Berkunjung ke The Habitat, Penang Hill
3. Makan tengahari di Mizi Bistro dalam Tesco Tanjung Pinang
4. Makan malam di Sup Hameed

IMG-20181103-WA0031

IMG-20181103-WA0027

IMG-20181103-WA0025

IMG-20181103-WA0024

IMG-20181103-WA0161

IMG-20181103-WA0080 IMG-20181103-WA0088

IMG-20181103-WA0111

IMG-20181103-WA0062 IMG-20181103-WA0129 IMG-20181103-WA0136

IMG-20181103-WA0213

Hari kedua.
1. Bersarapan di Nasi kandar Pokok Ketapang
2. Menaiki bot dari Taman Negara Teluk Bahang ke Pantai Kerachut dan  Monkey Beach
3. Makan Malam di Nurul Ikan Bakar

D2. 1

IMG-20181106-WA0155 IMG-20181106-WA0162

IMG-20181106-WA0182 IMG-20181106-WA0085 IMG-20181106-WA0136 IMG-20181106-WA0168

IMG-20181106-WA0068 D2. 3

Hari ketiga.
1. Sarapan lewat menjadi makan tengahari di Restoren Awet Muda berdekatan USM.
2. Riadah keluarga di Penang Bowl
3. Minum petang di Cendol Teochew
4. Makan malam di Restoren Nasi Kandar Hameediyah
5. Riadah dan istirehat di Padang Kota

IMG-20181106-WA0075

IMG-20181106-WA0067

IMG-20181106-WA0024 IMG-20181106-WA0019 IMG-20181106-WA0070

IMG-20181106-WA0129

D2. j
IMG-20181106-WA0030
IMG-20181105-WA0001IMG-20181106-WA0034D3. 4 Hari keempat.
1. Bersarapan di rumah
2. Menikmati Mee Udang Pak Tam di Teluk Kumbar.
3. Minum petang di Fruitmade di Lebuh Cannon, Georgetown
4. Makan malamChakueteow Sg Dua

IMG-20181106-WA0255

IMG-20181106-WA0257 IMG-20181106-WA0241

IMG-20181106-WA0228 IMG-20181106-WA0247

IMG-20181107-WA0007 IMG-20181107-WA0008

Hari kelima
1. Ulang sarapan Nasi Kandar Pokok Ketapang sebelum kembali ke realiti.

IMG-20181107-WA0012

Tamat sudah percutian di Penang tahun ini. Perlu merancang untuk tahun 2019. Ke mana ye kita?

IMG-20181103-WA0170

Saigon Bowl, Georgetown, Pulau Pinang.

Hari ini Izza mencuba tempat makan baru yang agak viral di Facebook iaitu Saigon Bowl yang terletak di Beach Street, Georgetown. Terima kasih kepada Nuur yang sudi belanja Izza untuk makan-makan sempena hari lahir tahun ini.

Tema kedai ini ialah makanan Vietnam. Tempat yang sangat menarik untuk lepak-lepak bersama kawan-kawan. Izza bayangkan kedai ini adalah kedai hipster yang sesak, rupanya tempat yang sangat selesa.

IMG20180927170530

Ruang makan yang sangat luas dan selesa. Kami meluangkan masa lebih kurang 2 jam setengah di sini.

2018-09-27-17-18-31

Pandangan atas hidangan kami untuk hari ini.

IMG-20180927-WA0010

Izza memesan Pho Sliced Beef, dan Nuur memesan Dry Pho Chicken Breast. Sedap. Boleh rekomen kepada orang lain. Izza pernah mencuba Pho di vietnam. Tetapi tidak menepati citarasa tekak Melayu Izza. Tapi di Saigon Bowl, Pho yang dihidangkan sangat sedap sampai Izza hirup kuah.

IMG20180927174602 1

  1. Vietnamese crispy spring rolls.
  2. Vietnamese fresh spring rolls yang dikenali ramai ( Izza pernah cuba di Ho Chi Minh dan Izza tak menggemarinya. Tapi yang ini boleh layan)
  3. Chạo tôm – Vietnamese sugarcane prawn cake. Yang menariknya batangnya dibuat dari tebu, jadi anda boleh mengunyah batang tersebut setelah habis prawn cake. Rasanya mengingatkan Izza kepada otak-otak yang selalu nenek sediakan waktu zaman kecil dahulu.
  4. Sweet Cassava Rolls. Sedap. Izza suka.

IMG20180927170807

Vietnamese Pandan Green Tea sejuk untuk Izza dan kopi susu Vietnam untuk Nuur.  Teringat memori minum kopi di pasar malam Benh Thanh setelah penat membeli-belah.

IMG20180927174606

Bánh khọt – makanan vietnam berupa penkek yang kecil (seperti kuih cara berlauk) yang diisi dengan udang dan dihidangkan bersama sos ikan yang pedas dan manis.  Sedap!

Dan usah khuatir kerana restoren ini telah mendapat sijil halal JAKIM. Mungkin di lain kunjungan, Izza mahu mencuba set steamboat pula. Nampak menarik. Ada set steamboat untuk seorang dan ada set untuk dikongsi beramai-ramai.

Waktu operasi: 12 tengahari- 10 malam.                                Alamat: 20A&B, The Whiteaway Arcade, Lebuh Pantai, 10300, Pulau Pinang                                                                    Facebook: Saigon Bowl.

Hiking Bukit Keluang, Besut, Terengganu.

Ajakan hiking ke Bukit Keluang, Terengganu disambut baik oleh adik-adik Izza.

Jam 8.30 kami memandu dari Kota Bharu ke Bukit Keluang. Tiba di sana lebih kurang jam 10 dan terus mendaki. Hari cuti membuatkan ramai berkunjung ke sana.

Laluan agak mencabar bagi Izza yang amatur. Biasanya Izza hanya menggunakan laluan bertar di Bukit Bendera. Laluan di Taman Botani melalui celah-celah akar juga menguji keupayaan Izza. Macam inilah jadinya kalau umur 30 baru nak berkecimpung dalam hiking. hahaha

IMG_20180215_203333

Tetapi hanya setengah jam diperlukan untuk sampai ke puncak. Hanan dan Hafeezah yang baru pertama kali hiking juga mampu lakukan walau ada permintaan untuk berpatah balik di pertengahan pendakian. Hahaha

Apabila sampai di puncak bukit, ternyata pendakian sangat berbaloi melihatkan pemandangan yang sangat indah. Pantai, laut, bukit, awan dan langit bersatu mencipta ketenangan bagi yang sukakan alam semulajadi.

IMG_20180215_203422 IMG_20180215_203411 IMG_20180215_203236

Kebanyakan orang akan turun melalui jalan yang sama, tetapi kami mengambil keputusan untuk meneruskan perjalanan dan turun mengikut laluan yang berbeza. Rupa-rupanya jalan turun lebih mencabar dari jalan naik. Satu jam setengah kami terkial-kial untuk turun. Hahaha.

IMG_20180215_203353 IMG_20180215_203355

Yang membanggakan apabila adik-adik Izza berjaya menghabiskan hiking ini walaupun agak mencabar bagi mereka.

Ter-Jalan-jalan Di Baling, Kedah. Hari Ketiga.

Perancangan awal mahu balik awal nyata hanya tinggal perancangan. Hahaha. Cuaca pagi itu terlalu sejuk. Suhu 19 darjah celcius menyukarkan Izza untuk keluar dari selimut. Apatah lagi nak mandi air kolah. Hahaha..

Jam 10 lebih barulah bersarapan. Kami kemudiannya ke Ladang Madu Kelulut. Kami disambut dengan hidangan air teh madu kelulut, kopi dan paling istimewa bahulu madu kelulut.  Yang paling mengujakan, Izza berpeluang mencuba menyedut madu kelulut dari sarangnya menggunakan straw. Yang menariknya madu kelulut mempunyai rasa yang berbeza-beza. Ada yang masam dan ada yang manis.

IMG-20180211-WA0015

IMG20180211120817

IMG-20180211-WA0092

IMG-20180211-WA0056

IMG-20180211-WA0088 IMG-20180211-WA0085IMG-20180211-WA0047

Untuk makan tengahari, sempat kami membeli lemang periuk kera dan air mangga dalam perjalanan ke Laksa Tok Weng.

IMG-20180211-WA0020 IMG-20180211-WA0032

IMG-20180211-WA0008 IMG-20180211-WA0018

Hujung minggu yang indah. Dari perancangan berkayak 1 hari menjadi percutian 3 hari 2 malam di Baling, Kedah. Terima kasih kepada kawan-kawan baru terutama Zaidi selaku tuan rumah.

IMG-20180211-WA0116

Hari pertama. Hari kedua. Hari ketiga.

Ter- kayak di Baling, Kedah. Hari Kedua

Hari kedua di Baling, Kedah. Izza langsung tidak menyangka bahawa banyak tempat yang menarik untuk dilawati di sekitar kawasan Baling ini.

Seusai bersarapan nasi goreng yang disediakan di homestay, kami bertolak ke Kuala Ketil untuk ekspedisi kayak. Di sana Izza bersarapan lagi sekali, memikirkan lewat tengahari baru akan makan lagi.

IMG-20180210-WA0090

Di sana kami bertemu dengan kumpulan lain yang akan turut serta. Dengan menaiki pacuan empat roda, kami dibawa ke sungai. Laluan kayak kami sejauh 18 km dari Kg Banggol Derom ke Kampung Sungai Limau.

IMG-20180210-WA0080

IMG-20180210-WA0073

Seramai 16 orang menyertai ekspedisi kali ni terdiri daripada 5 perempuan dan 11 lelaki. Ada 3 orang berkayak individu dan selebihnya berdua. 4 orang guide termasuk Cikgu Jack memandu arah dan memastikan keselamatan kami.IMG20180210091149

Inilah pengalaman pertama Izza berkayak di sungai. Yang kelakarnya, boleh pulak kami tak bawa baju salin. Haruslah akan basah bila kayak terbalik. Aiyoo..

IMG-20180210-WA0180

Ekspedisi dimulakan dengan memilih pasangan kayak, taklimat oleh Cikgu Jack tentang cara-cara kayak dan peraturan keselamatan. Seterusnya bacaan doa. Rupanya perlu berpasangan berlainan jantina. Kerana kudrat orang di belakang perlu lebih kuat untuk mengawal kayak. Izza memilih Jamil, kawan kepada Zaidi. Ye, Izza dengan tak malunya pilih dia. Hahaha.. Nasib baik serasi. Kalau tak serasi, bergaduhla waktu berkayak nanti.

IMG-20180210-WA0170

Jam 10 pagi kami mula berkayak menyusuri sungai. Mula-mula kalut juga Izza untuk menyesuaikan diri. Setelah beberapa minit barulah dapat bertenang. Baru sahaja nak bertenang, laluan pula terhalang dengan batu-batuan. Atau pun dahan pokok yang condong ke arah sungai. Lagi menakutkan apabila halangan tersebut ialah pokok berduri. Pasti luka kalau terkena tangan atau muka.

IMG-20180210-WA0177

IMG-20180210-WA0172Di kiri kanan, ada peserta lain yang sudah terbalik kayak. Kami masih bertahan mendayung dan mengemudi kayak kami. Tiba di kilometer ke 5, arus deras menyebabkan kayak kami hilang kawalan dan melanggar batu seterusnya terbalik. Bak kata mereka, kalau kayak tak terbalik, belum lengkap pengalaman berkayak. Kepala Izza sedikit terhantuk pada kayak, mujurlah tidak panik dan air tidak deras.

Perjalanan diteruskan lagi. Tiba-tiba kayak kami tersangkut pada dahan pokok yang menghalang laluan. Sedang kami bertahan untuk tidak terbalik, datang pula kayak lain menghentam dari belakang. Kesudahannya, kayak terbalik dan kami terjatuh ke dalam air. Sangkaan Izza, air cetek seperti sebelum ini. Rupanya kaki Izza tidak dapat mencecah ke dasar sungai. Mujurlah tidak panik. Mengharapkan alat apungan yang dipakai untuk terus terapung dan tidak tertelan air. Aini di sebelah menghulurkan tangan meminta bantuan. Sempat Izza menyambut tangannya tetapi Izza pula diheret ke tempat yang lebih dalam. Mujurlah tangan kiri masih berpegang pada dayung. Ternampak susuk tubuk seseorang mencapai dayung tersebut dan mengheret Izza ke tempat yang lebih cetek. Phewww…

IMG-20180210-WA0171

IMG-20180210-WA011127655272_1980784682184895_8445512766947908145_nNamun itu tidak mematahkan semangat untuk meneruskan ekspedisi. Pemandangan yang semulajadi di sekeliling sangat menenangkan. Sesekali ternampak aktiviti-aktiviti orang kampung di tepi-tepi sungai seperti menangkap ikan, menahan pukat dan mandi sungai. Ramah pulak Izza menyapa orang. Hahaha..

Pemandangan yang paling terkesan bagi Izza ialah Gunung Baling.

IMG-20180210-WA0114FB_IMG_1518414032473

IMG-20180210-WA0136 IMG-20180210-WA0183Jam 3.15 petang, tamatlah sudah ekspedisi kami. Bangga dengan diri sendiri. Satu lagi pencapaian telah tercapai. Terasa sayu pula. Apatah lagi baru mesra dengan kawan-kawan baru.

IMG-20180210-WA0173

Kami kembali ke tempat pertemuan, makan tengahari disediakan termasuk dalam pakej.

IMG20180210153456Selesai makan tengahari, kami tidak terus pulang tetapi sempat singgah menikmati jus mangga di tepi jalan dan melawat Gua Jepun.

IMG20180210162606

Di Gua Jepun, kami tidak berani meneroka lebih dalam kerana gua tersebut gelap. Tetapi Izza sempat memanjat tangga di tepi gua untuk melihat pemandangan pekan Baling dari tempat tinggi. Kesudahannya, sakit peha seminggu sebab terlebih meregang kaki kerana anak-anak tangga yang terlalu tinggi . Hahaha..padan muka.

IMG-20180210-WA0038

IMG20180210164625

Sampai di homestay, kami membersihkan diri. Dari lepas Asar sampailah azan isyak semua tidak keluar dari bilik kerana kepenatan sehinggalah terdengar suara memanggil “ Permaisuri-permaisuri, diminta keluar makan sekarang”. Hahaha..
2018-02-10-21-07-37

Selesai makan malam, kami hanya bersembang di depan rumah Zaidi sambil menikmati suasana kampung.

IMG-20180210-WA0203

Sebelum jam 11, semua kembali ke bilik menyambung rehat. Dan Izza, berkali-kali menyapu minyak urut ke tapak tangan. Lenguh, sakit semua ada. Dah tak pernah berkayak. Hahahha.

IMG-20180210-WA0130

Hari pertama. Hari kedua. Hari ketiga.

Ter-baling ke Baling, Kedah. Hari Pertama.

Imah: Izza, kami nak pergi naik rakit kat Baling. Nak ikut tak?

Izza: Rakit? Rakit ke kayak ke canoe ni?

Imah: Entahlah. Tak pasti.

Izza: Ok, Izza ikut.

Imah: Kita pergi pagi, balik petang.

Izza: OK.

Selepas beberapa hari…

Imah: Bayaran seratus. Kita akan kayak sejauh 18km. Seramai 15 orang dengan 3 orang guide. Dan kita akan bermalam di homestay.

Izza: Errr… 18 km? Program 3 hari 2 malam? Apa lagi kita akan buat? Siapa mereka ni?

Hahaha.. jadilah Ter-baling di Baling.

Tanpa usul periksa, main sanggup je. Dah terdesak ingin bercuti melarikan diri dari tekanan kerja dan belajar.

Tiba hari yang dijanjikan, kami bertolak selepas sekolah ke Baling bersama Imah, Aini dan Yati. Aini dan Yati baru kenal beberapa minit yang lalu. Walaupun masih kabur tentang perjalanan kali ini. Izza hanya memandu mengikut kereta Zaidi. Siapa Zaidi? Kawan baru yang belum sempat berkenalan. Hahaha..

Zaidi : Kita akan berhenti di pasar malam. Nak beli barang untuk bbq malam ni.

Bersorak kami berempat sebab perut dah kelaparan. TIdak sempat makan tengahari.

Pasar Malam Kg Lalang membuatkan Izza rambang mata.

Perjalanan diteruskan ke rumah Zaidi di Desa Lestari, Kg Ulu Legong. Rupanya homestay yang ditempah untuk kami di tepi rumah Zaidi. Memang banyak homestay di kampung ini. Teruja menikmati kawasan kampung yang menenangkan dengan udara segar. Percutian kali ini ternyata berbeza. Persekitaran rumah Zaidi terasa seperti kembali ke zaman bermain-main di rumah nenek sewaktu kecil dulu.

IMG20180209183711

Menjelang malam, kami mula bbq. Terima kasih kepada kakak-kakak Zaidi yang menyediakan semuanya. Persekitaran kampung lebih terasa dengan kehadiran jiran-jiran sekeliling. Kemesraan yang sukar didapati di bandar.

IMG-20180210-WA0004 IMG-20180210-WA0016 Blog 2018

Ingatkan selepas bbq, acara hari ini tamat. Rupanya ada agenda yang lebih menarik menanti. Jam 10.45 malam kami berlima berjalan kaki bertemankan lampu jalan ke Kolam Air Panas Ulu Legong. Izza bayangkan tempat itu cumalah kolam air panas tetapi rupanya sangat besar dan teratur. Terdapat 8 kolam dan chalet di kawasan tersebut. Waktu menghampiri tengah malam tetapi semakin ramai orang membanjiri tempat itu.
IMG-20180210-WA0064

Meredah kegelapan malam untuk ke kolam air panas. Terasa seperti orang Korea pula yang suka pergi sauna.

IMG20180209230423

IMG20180209230341

IMG-20180210-WA0007

Kami hanya mencuba 2 kolam. Kemudian jam 11.40 malam kami pulang ke homestay. Perlu mendapatkan rehat yang secukupnya untuk aktiviti esok.

Hari pertama. Hari kedua. Hari ketiga.

Selamat Hari Lahir Izza

Alhamdulillah. Diberi kesempatan untuk menyambut ulangtahun kelahiran yang ke31.

Sambutan hari lahir tahun ini lebih meriah dari sebelumnya. Tak tersangka diraikan sampai begitu sekali. Nyata berbeza dengan tahun-tahun sebelumnya.

Dimulakan dengan pelajar Izza datang membuat kejutan di rumah. Selain dari kek, Fazlin, Natasha dan Umairah menghadiahkan Izza beg tangan.

1 2 3 4

Pulang ke Kelantan untuk sambutan hari raya Aidiladha, hari lahir Izza disambut dengan makan malam di Glewak Cafe, Kota Bharu yang ditaja oleh adik-adik.

7 5 6

Pada hari lahir Izza pula, setiap kelas yang Izza masuk dimeriahkan dengan nyanyian lagu Selamat Hari Jadi oleh para pelajar.

Izza juga dihujani dengan ucapan selamat hari lahir di Facebook, Instagram, Whatsapp. Ada yang mendedikasikan lagu dengan alunan gitar. Ada yang mendedikasikan video kompilasi gambar-gambar. Selain itu, hadiah-hadiah juga memberi makna untuk ulangtahun kali ini. Dan murah rezeki Izza tahun ini ulangtahun diserikan dengan hadiah-hadiah. Terima kasih.

Penutup hari lahir Izza ialah sambutan bersama Kak Farah dan Ros di Swensens. Selain menu-menu lain, yang paling menarik mestilah aiskrim kek!

12 13 10 11 9

Hanya tuhan yang dapat membalas kebaikan kalian. Terima kasih kerana mencipta memori indah dalam kehidupan Izza.